Specialisterne udbytter og udnytter autister
Jeg er autist, og gik på et akademiforløb hos Specialisterne tilbage i foråret 2025. Og jeg kan, desværre, på ingen måder anbefale det.
Kort sagt, så er Specialisterne alt andet end strukturerede, jeg opstartede på falske forudsætninger, og de udnytter og udbytter os autister.
Først og fremmest, så fik jeg først besked på om jeg var endelig optaget på akademiet, 4 dage før opstart. Som autist, der har brug for forudsigelighed, er det nærmest komisk at starte op på et akademi, målrettet autister, der er dårligere til at informere om opstart, end hvis man gik på en "normal" uddannelse.
Jeg startede op på data specialist linjen, og jeg spurgte op til flere medarbejdere hos Specialisterne, om data specialist linjen kræver programmerings-forudsætninger (som jeg ikke har nogen af). Alle bekræftede de, flere gange, at man godt kan starte på data specialist linjen uden programmerings-erfaringer.
Da jeg starter op, finder jeg så hurtig ud af det ingenlunde er tilfældet; og flere af mine med-kursister kunne bekræfte, at dét materiale vi arbejdede med, er på universitetsniveau.
Jeg fik altså intet fagligt ud af akademiforløbet...
Det hjælper heller ikke på det, at de lærere der er på stedet i Ballerup-afdelingen, ingen kompetencer har inden for programmering, og kan altså ikke hjælpe os fagligt. Skulle vi have faglig feedback på vores arbejde, skulle vi altså arrangere et Zoom-møde med lærerne ovre i Århus.
Så akademi-forløbet hos Specialisterne er mere eller mindre bare et selvstudie...
Men jeg holdte ved, og Specialisterne fandt da også hurtigt et job til mig, hvor jeg kunne bruge mine kompetencer inden for struktur og mønster-genkendelse. Men på trods af at jeg sagde, at jeg gerne vil undgå et arbejde med over en times pendling hver vej, ender jeg altså med et job i Slagelse, hvor jeg har 5-6 kvarters pendling hver vej.
Derudover så tager Specialisterne altså 20 % af ens løn; så jeg endte altså med at bruge 2½-3 timer hver dag på at pendle, og fik altså 20 % mindre for mit arbejde, end mine kollegaer der laver samme arbejde, gør.
Vi har i dén grad brug for en virksomhed, der specialisterer sig i at hjælpe os autister ind på arbejdsmarkedet, for specielt i jobsøgnings-processen kæmper vi. For med et arbejdsmarked, hvor man bestemt ikke kommer længst med ærlighed, men tværtimod kommer længst med hvide løgne samt at oversælge sig selv, har os autister det altså rigtig svært.
Men Specialisterne har altså skabt en forretningsmodel, hvor de tjener stort på at udbytte og udnytte os autister. For ikke nok med at de tager 20 % af vores løn, så opkræver de altså også et sted mellem 50.000 og 70.000 kr. om måneden (det første år) af de virksomheder, hvor de får deres akademister ud. Af disse 50.000 til 70.000 kr. får os akademister så ca. 25.000 kr. i løn (FØR skat!), og Specialisterne tjener derfor 25.000 til 45.000 kr./md. pr. specialist, for en ganske beskeden indsats.
Derudover får Specialisterne også penge af kommunen, for de borgere der starter op på deres forløb.
Jeg vil til sidst sige, at både mine medkursister, samt mine kollegaer i Slagelse, har været super skønne mennesker.
Men Specialisternes forretningsmodel er mildest talt uetisk, og jeg har været nødt til at stoppe mit jobforløb igennem Specialisterne, da kombinationen af ringe løn (der er lavere end min dagpengesats) og lang transporttid gjorte altså, at jeg var nødt til at passe på mig selv, og dermed opsige mit job igennem Specialisterne.