Omdöme om Samhall

Samhall är inte till för de som kan ha ett vanligt jobb ute på den ordinarie arbetamarknaden

Jag jobbade tidigare på Samhall som LFU-anställd i 2 år, men har idag fått ett vanligt jobb ute på den ordinarie arbetsmarknaden tack vare ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen i efterhand, som till skillnad från Samhall som inte hjälpte mig vidare, hittade rätt lämpligt jobb för mig och mitt mål att komma ut på ett vanligt jobb igen, vilket jag satt mycket pris på efter att jag slutade.

Jag kan hålla med er som skrivit tidigare om era dåliga upplevelser och erfarenheter om Samhall att det nog är det värsta företaget man kan jobba på. Under min anställningstid jobbade jag med diverse olika uppgifter inom städ, transportuppdrag och tvätteri. Det bästa var helt klart alla körjobb Samhall erbjöd och i samband med förlängning och mitt andra anställnings år fick jag efter önskemål helt fokusera på att ha olika typer av chaufförsjobb, viket gjorde att det om och än fungerade bra och då med ett mål om att jag skulle få jobba som yrkesförare efter min anställningstid.

När man väl börjar på Samhall så var min känsla av att så fort man har börjat där att man bara vill därifrån. Eller bättre sagt bara velat säga upp sig. Dålig organisering, värdelösa och mindre begåvade tjuriga arbetsledare, innvandrarfolk som talar sitt egna språk (ej svenska) inga utvecklande arbetsuppgifter, trakasserier, konflikter och anställda med diverse egna rutiner, egoism och sociala problem inkl områdeschefer som inte bryr sig om sin personal eller ens välmående är ofta vardag på företaget, oavsett var man blir placerad, vilket jag fördömer totalt och som bara gjorde att jag mådde dåligt och tappade arbetsglädjen med tiden och i slutendan tröttande helt. Jag anser att många tyckte att jag själv inte skulle jobba på Samhall då jag mer visade mig vara med lämplig för att ha och kunde ha ett riktigt jobb, vilket både kollegor och inte minst områdeschefen för tvätteriet tyckte främst, som var villig och kämpade för att jag skulle få lämna Samhall. Det fanns alltså en stor önskan att jag skulle lämna. Extra jobbigt var det under anställningsår två då pendlingen och balansen mellan jobb och fritid rubbades helt av att jag jobbade på annan ort. Också bland det värsta. Man betalar ut snålt i lön för de som jobbar tidsbegränsat. Anställda med fast jobb får något bättre i lön. Än värre är det för de som gör arbetsträning och som inte får lön alls.

Upplevelsen av att de försöker få ut de ska ut på den ordinarie arbetsmarknaden är negativ. I praktiken bryr sig främst områdescheferna, men även andra chefer om att företaget ska gå med vinst och att medarbetarna ska leverera och då glömmer man bort uppdraget om 1500 personer som ska lämna Samhall årligen för andra arbetsgivare. Samtidigt ska man poängtera att arbetsuppgifterna mer ska ses som en arbetsträning och inte som ett riktigt jobb. Mycket tid la jag på egen vilja för att hitta en annan anställning, och jag lyckades få en praktik utanför Samhall under slutet av år 1, dock inte under år 2, men arbetsgivaren ville efter bara tre veckor inte ha mig kvar.

Att Samhall inte kan nå sitt mål om 1500 personer som ska ut kan främst nog förklaras med att personen ej matchas till rätt jobb denne vill jobba med, men även skepsisen hos vanliga arbetsgivare som inte vill låta en person med funktionsvariation få prova. Om färre personer i framtiden ej kommer ut från Samhall, hur tänker företaget då? Ska man behålla och få in fler LFU anställda eller ska man bara satsa på personer som inte kan ha vanliga jobb ute på den ordinarie arbetsmarknaden och låta arbetsförmedlingen sköta och se till att de som vill och kan ha riktiga jobb trots sin funktionsnedsättning, får det. Sannolikt det senare tycker jag och det kommer nog så att se ut om kanske 10 år framåt. Totalt meningslöst att anställa personer som man inte får ut, vilket kostar skattebetalarna massor. Slutligen och sammanfattningsvis: Den tid jag var anställd på Samhall kunde ha använts till något mycket bättre samt sett helt annorlunda ut, eftersom jag var mycket skeptisk till att ens börja där, och jag är förvisso ångerfull men lättad att jag nu lämnat företaget bakom mig. Mår mycket bättre nu med ett nytt roligt och vanligt jobb och saknar ingenting av de två jobbiga åren som tog slut i april 2025. Då det var chaufförsbrist på placeringsorten jag jobbade på under år 2, så anser jag att när de egentligen skulle få ut mig, så vart det istället utnyttjning. SKAM! Rekommenderar ingen att börja jobba där eller över huvudtaget tack ja till att ens börja. Man kommer bara ångra att man varit där och det är definitivt bättre att ha ett vanligt jobb än en värdelös anställning på Samhall, som mer är ett gränsland mellan anställning och en LSS-aktivitet. Säg nej till Samhall ni som inte vill. Ni passar istället bättre på den ordinarie arbetsmarknaden.

11 april 2025

Svar från Samhall

Vi beklagar att din tid hos oss blev en så negativ upplevelse. Samtidigt är vi glada att du har hittat ett jobb som fungerar bra för dig i dag.

Samhalls uppdrag är att erbjuda utvecklande arbete och stärka människors möjligheter i arbetslivet. För vissa innebär det att gå vidare till andra arbetsgivare, för andra kan vägen dit se olika ut och ta olika lång tid. Målet är alltid att skapa riktiga jobb där människor får möjlighet att utvecklas och använda sin kompetens.

Vi tar frågor om arbetsmiljö, ledarskap och utvecklingsmöjligheter på stort allvar och arbetar löpande med att förbättra både arbetssätt och stöd till våra medarbetare. Det gäller bland annat hur vi matchar arbetsuppgifter, hur vi arbetar med utveckling på jobbet och hur våra chefer stöttar sina team.

Din beskrivning är en viktig påminnelse om att vi alltid behöver fortsätta utvecklas. Vi önskar dig lycka till i ditt nya arbete och framåt i arbetslivet.