Cyklel i dåligt skick untan garanti eller support
Jag köpte nyligen en begagnad mountainbike till min son i denna butik. Eftersom jag själv inte är så kunnig på cykelmekanik var jag noga med att fråga säljaren innan köpet. Han var snabb med att försäkra mig om att alla cyklar genomgår noggrann kontroll och service, och att om något ändå skulle visa sig fel var det bara att komma tillbaka — då skulle verkstaden ordna det.
Efter 2–3 veckors normal, försiktig användning slutade växlarna helt att fungera. Min son är mycket rädd om sina saker, särskilt den här cykeln som han önskat sig länge. Vi åkte tillbaka i tron att butiken skulle stå för att ha sålt en fungerande cykel, precis som säljaren lovat.
När vi hämtade ut den fick vi istället betala 425 kr för arbete och ny vajer. När jag ifrågasatte det och påminde om säljarens besked tvådde butikschefen sina händer: hon hänvisade till att cyklarna säljs i "befintligt skick" och menade att tre veckor var alldeles för lång tid för att man skulle kunna åtgärda något utan kostnad. Dessutom antydde hon att min son orsakat felet genom att "hoppa lite" när han provkörde den reparerade cykeln — något en mountainbike rimligen ska klara.
Jag inser i efterhand att jag borde läst villkoren noggrannare istället för att bara lita på det muntliga löftet. Men det som gör mig besviken handlar inte om 425 kronorna — det handlar om hur snabbt löftena från säljsituationen raderades ut så fort ett problem faktiskt uppstod. Jag hade förväntat mig att en etablerad cykelbutik med egen verkstad både säljer genomgångna cyklar och står för det man säger till kunden.
Mitt råd: lita inte enbart på muntliga löften här, läs det finstilta noga. För oss blir det inga fler köp i den här butiken — nästa gång blir det antingen en ny cykel med garanti, eller begagnat privat via Blocket där man i alla fall vet att man själv måste syna varan

Svar från K2C Kungsbacka ASF | Cyklar & Skrädderi