Seksistisch personeel dat zich in het Italiaans uit
Ik ben een Italiaanse die sinds het begin van de jaren 2000 in Haarlem woont.
Het was me hier nog nooit overkomen dat ik op straat werd nagefloten of seksueel werd aangesproken, tot vandaag.
Toen ik langs Casa di Papi in Haarlem-Noord liep, bekeek een van de medewerkers me van top tot teen en zei in een Italiaans dialect uit Midden- of Zuid-Italië: “mo me devo lega’”, wat letterlijk betekent: “ik moet me inhouden” — waarvan hij zich moest inhouden, wordt aan de context overgelaten.
Het is niet de eerste keer dat ik dit soort opmerkingen van het personeel van dit restaurant hoor. Ik woon in de buurt en de medewerkers nemen hun rookpauzes niet ver van mijn huis. Ik hoor ze daar voortdurend dit soort opmerkingen maken, en nog veel erger.
Deze keer was het echter rechtstreeks tegen mij gericht. Het was lang geleden dat ik me op deze manier ongemakkelijk en onveilig had gevoeld — en zeker niet hier in Haarlem.
Dames, als jullie bij Casa di Papi gaan eten, bedenk dan dat dit is wat de medewerkers van jullie denken. Ze slagen er in ieder geval perfect in om een van de treurigste stereotypen over Italië in stand te houden.