Hade förväntat mig krångel sett till andra omdömen. Airpatrol wifi fungerar över förväntan! Det blir fem stjärnor när man fixat smådetaljer i layoten. Varje ändring effektueras först efter att man... Se mer

1. Energiutrustning och -lösningar

Ngenic är ett energiteknikföretag grundat 2010 som digitaliserar och effektiviserar energisystem. Vi är ledande inom smarta energitjänster som förändrar energisystemet i grunden – utan att vara krävande att integrera och använda. Vi använder nämligen den befintliga infrastrukturen i el- och fjärrvärmenätet för att kostnadseffektivisera, samtidigt som slutkonsumenten får en ökad komfort hemma.

1,5

Mycket dålig

TrustScore 1.5 av 5

Har besvarat 65 % av sina negativa omdömen

Svarar vanligtvis inom 1 månad

Lurad - Köpte en Ngenic Tune Feb 2025 för 3 500

Köpte en Ngenic Tune Feb 2025 för 3 500. Liksom alla andra här har även jag konstaterat att jag blivit lurad. Inga lösningsorienterade svar från Ngenic. De har gått i konkurs och känner sig fria från ansvar mot den existerande kundbasen och hänvisar till sitt nya abonnemang.

Även om de nya ägarna juridiskt sett kan ändra användarvillkoren, så tycker jag det blir ett moraliskt svek mot den existerande kundbasen.

Sättet att hantera de existerande kunderna tyder på en bristande fokus på kundnytta. Även de som nu går in i en abonemangslösning riskerar bli lurade. Standardabonamenget säljs in för 133-159 konor per månad. Detta blir 1 596 - 1 908 kronor per år. Enligt en värmepumps leverantör kan man med "Smart Price Adaption" nå besparingar på 5-10%. Dvs det är långt ifrån självklart att en normal villaägare kan spara 1 596 år genom att installera Ngenic Tune. Naturligtvis hävdar Ngenic att mycket större besparingar kan nås...

Självfallet är en rimlig kompensation till den existerande kundbasen det enda rätta. Då det inte verkar förstå det så tycker jag det framgår tydligt att de helt enkelt inte har det som krävs för att skapa en genuin kundnytta.

De hävdar att det är ett nytt bolag men samma kultur verkar vara kvar - grundaren och den tidigare VD:n har tex kvar en central roll i det nya bolaget, nu som VP Sales & Strategy

Det som sker tycker jag liknar klassisk "enshittification" - läs mer på tex Wikipedia:

1. Locka till sig så många användare som möjligt genom att erbjuda en överlägsen produkt, till ett lågt pris.
2. När produkten lockat till sig en omfattande användarbas skiftar fokus från att öka antalet användare till att tjäna pengar på dem, vilket kan innefatta tex höjda priser.
3. I den tredje och sista fasen intensifieras ansträngningarna för att maximera intäkterna, och detta görs på bekostnad av användarna och utan hänsyn till produktens ursprungliga syfte och funktionalitet.

Läs vidare alla svar (undanflykter) från företaget.
-"Produkten såldes av ett bolag som tyvärr gick i konkurs. Vi är nu ett nytt bolag"
-"detta är taget helt ur sitt sammanhang. Hårdvaran köptes från ett bolag som inte längre finns."
-"det handlar faktiskt om motsatsen till att döda en produkt. Utan uppköpet hade tjänsten upphört helt efter konkursen."
-"att bolag byter ägare efter en konkurs innebär inte att de nya ägarna är skyldiga att fortsätta erbjuda samma villkor som tidigare"

Du som funderar på att beställa från Ngenic. Läs svaren från företaget och tänk såhär. Kommer ett bolag med den här inställningen till sina kunder leverera värde till dig? Kommer de säkerställa ditt intresse - eller deras?

Tills den existerande kundbasen fått rimlig kompensation är min slutsats iallafall klar. Jag väljer ngt annat.

18 januari 2026

Om det fanns minus skulle det bli ett…

Om det fanns minus skulle det bli ett stort. Lura konsumenter till att investera tusentals kronor för att sedan försätta ett bolag i konkurs och fortsätta verksamheten i ett nytt med abonnemang som lösning. Bra startkapital genom att flytta grundkostnaden på kunderna. Strunta i företag som inte går att lita på.
Snygg fasad på ett ruttet innehåll.

24 december 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att du är besviken. Konkursen var absolut inte något vi ville eller planerade. Det var en tuff situation, men tack vare att ett nytt bolag nu tagit över har tjänsten fått en ny chans att leva vidare.

Vi har gjort allt vi kan för att hålla priset så lågt som möjligt för er som redan köpt hårdvaran sedan tidigare. Den kostnaden är betydligt mindre än vad många sparar tack vare den smarta styrningen.

Detta företag förtjänar inte ens en…

Detta företag förtjänar inte ens en stjärna. Skumraskföretag som inte håller sina åtaganden. Har mage att skicka ett mail till mig en dryg månad efter köpet av Ngenic Tune att deras affärsmodell inte var hållbar och kräver att jag tecknar ett abonnemang för att kunna använda enheten. De svarar inte på mail överhuvudtaget heller. Håll er undan ifrån detta företag, det finns andra som har bättre syn på sina kunder än detta.

8 november 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår verkligen att det här upplevs som frustrerande. Situationen med konkursen var inte planerad och inget vi hade önskat. Det nya bolaget har tagit över för att rädda tjänsten, och abonnemangsmodellen är en förutsättning för att kunna fortsätta driften, supporten och utvecklingen framåt.

Vi beklagar om det dröjde innan du fick svar. Det var under en period då det var många installationer och många frågor. Men att du inte fått svar stämmer ju inte.

Vi hoppas att du ändå vill ge systemet en chans. Många upplever att nyttan och besparingen överstiger abonnemangskostnaden med god marginal.

börjat ta månadskostnad för en redan…

börjat ta månadskostnad för en redan befintlig produkt som var dyr att köpa in så dåligt!

22 september 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att det känns fel när något man redan köpt plötsligt får en månadskostnad. Tyvärr gick det tidigare bolaget bakom Ngenic i konkurs, och det nya bolaget har tagit över för att kunna rädda tjänsten. För att fortsatt kunna erbjuda drift, support och utveckling behövs nu ett abonnemang.

Vi har försökt hålla kostnaden så låg som möjligt, och många kunder sparar mer än det kostar varje månad.

Bedragare...

Köper en dyr produkt för att få bättre konfort och eventuellt lite lägre förbrukning. 2år senare kommer de på ett de ska ha en månadskostnad för detta. Mycket oseriöst!
Pengarna tillbaka tack! Denna åker ner i soporna.

7 september 2025

Vaknade upp och märkte att något var…

Vaknade upp och märkte att något var fel på värmen i huset, märkte att tjänsten inte fungerade utan jag behövde skaffa abonnemang.

Skönt med att kunna styra värmen men att jag betalt 5000 för ett år sen och nu börja driva in extra månadskostnad är oacceptabelt.

Snacka om att döda en produkt

1 september 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att det kändes frustrerande att tjänsten plötsligt slutade fungera. Men det handlar faktiskt om motsatsen till att döda en produkt. Utan uppköpet hade tjänsten upphört helt efter konkursen.

Det nya bolaget har gett Ngenic Tune en ny chans att leva vidare och vi har gjort allt för att hålla abonnemanget så prisvärt som möjligt. Många kunder sparar mer än det kostar varje månad.

Köpte ngenic tune för 2 år sedan för…

Köpte ngenic tune för 2 år sedan för 6000 kr och nu ska de helt plötsligt införa månadskostnad om 79kr.

Hade det varit känt för 1-2 år sedan hade man inte köpt ngenic tune för 6000kr!!!

Sämsta bolaget, undvik!!

22 augusti 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att det här väcker irritation. Det gamla bolaget bakom Ngenic gick tyvärr i konkurs, och det nya bolaget har tagit över för att kunna rädda tjänsten. Abonnemanget är en nödvändig lösning för att fortsatt kunna erbjuda drift, support och utveckling.

För de som inte använder elprisstyrning finns ett enklare alternativ med lägre kostnad. Många upplever att värdet av styrningen fortfarande överstiger priset.

Total besvikelse

Total besvikelse, betalar fullpris för friköpt produkt och sedan stänger dom av produkten och tror dom att man skall betala en månadskostnad, dessutom till ett helt ointressant pris. Aldrig!

21 augusti 2025

Kräver abonnemang för en friköpt produkt…

Kräver abonnemang för en friköpt produkt. Kräver nu att de ger min 5495kr tillbaka. Man kan inte sälja en produkt och sen komma på att affärsmodellen inte håller. Jag godkänner absolut inte detta. Ge mig pengarna tillbaka så får ni mer än gärna pengarna så kommer jag returna er utrustning snarast möjligt. Så här gör man helt enkelt inte mot sina kunder.

Detta är ett fel enligt 16–17 §§ Konsumentköplagen, och enligt 23 § kan jag reklamera felet inom tre år från köpet. ARN:s praxis.

Hoppas på återbetalning snarast. Oavsätt bolag så är det er utrustning som köptes på ett villkor. Då er det också er ansvar att ta tillbaka den om ni försämrar den då för användaren.

// Tommy

13 augusti 2025

⭐☆☆☆☆ Besvikelse

⭐☆☆☆☆ Besvikelse – låser in kunder och håller inte vad som lovas

Vi köpte Ngenic Tune för över 6 000 kr och har bara varit kund i 1,5 år. Besparingen har varit cirka 4 %, vilket är betydligt lägre än vad som utlovades. Nu kräver de dessutom abonnemang för att behålla funktionerna – utan det visar systemet bara temperaturer.

Kundsupporten och hela upplevelsen av att vara kund har varit ganska dålig. Mycket krångel och en känsla av att bli inlåst. Vi byter leverantör och kan inte rekommendera Ngenic.

13 augusti 2025

Abonnemangskostnad från ingenstans...

Samma som resterande omdömen. Fullständigt värdelöst att köpa hårdvara för flera tusen kronor och sedan börja ta betalt genom abonnemang.

26 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Åter igen taget ur sitt sammanhang. Se övriga svar för att förstå.

Nya Ngenic - nej tack

Nya Ngenic – samma namn, nya tvång – helt oacceptabelt
Jag köpte Ngenic Tune för 4000 kr med tydliga villkor: engångskostnad, ingen prenumeration.

Nu två år senare kräver "nya Ngenic" plötsligt abonnemang för att produkten ska fungera – med hänvisning till att gamla företaget gått i konkurs. Men det är exakt samma produkt, samma app, samma tjänst och samma varumärke. Man har alltså inte väsentligt ändrat något – utom villkoren.

Det här är inte bara moraliskt tvivelaktigt, det är även juridiskt tveksamt.

Efter svaret från Ngenic så. Ja skiten åker ut genom fönstret. Så enkelt är det. Besparingen (som ni i princip tillskansar er) ja, den väljer jag att nolla.

25 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att det här väcker frustration. Att införa en abonnemangsmodell för något som tidigare inte krävde det är inget vi gjort lättvindigt.

Men låt oss vara raka: det tidigare bolaget, Ngenic AB, gick i konkurs i april 2025. Det gick inte längre att driva tjänsten med den gamla modellen – engångsköpet täckte helt enkelt inte de återkommande kostnaderna för drift, utveckling och support. Det är just därför bolaget gick i konkurs.

Den nya verksamheten, Ngenic Energi AB, har valt att ta över driften för att rädda både produkten och tjänsten – men då krävs löpande intäkter. Alternativet hade varit att släcka ner systemet helt. Det var ett reellt vägval.

Så: hade du föredragit att tjänsten helt upphörde?

Det är samma namn, ja – men det är inte samma bolag, inte samma ägare, och inte samma ekonomi. Och att bolag byter ägare efter en konkurs innebär inte att de nya ägarna är skyldiga att fortsätta erbjuda samma villkor som tidigare – särskilt inte utan en hållbar affärsmodell.

Vi tycker att produkten och tjänsten fortfarande levererar stort värde. Om du är med är ditt val - inget tvång.

Kul att de skriver tagit utan sitt…

Kul att de skriver tagit utan sitt sammanhang. Skulle de vara lite smarta och inte tappa hela investeringen direkt skulle de erbjuda alla som redan har köpt hårdvara att få en gratisperiod som motsvarar hårdvarans inköpspris.

Att gömma sig bakom ett gammalt organisationsnummer inte längre existerar pga av konkurs må vara juridiskt korrekt men knappast moraliskt.

Finns ingen chans i världen att jag kommer betala en månadsavgift till dessa skojare oavsett organisationsnummer.

24 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att du är frustrerad – men att vi skulle kunna driva vidare tjänsten gratis hade varit att lura både dig och oss själva. Förra bolaget gick i konkurs just för att affärsmodellen inte höll.

Det är helt frivilligt att vara med – men vi är övertygade om att det fortsatta värdet vida överstiger månadskostnaden och att erbjudandet till er som redan har köpt hårdvaran är fördelaktigt både nu och framöver.

inför månadsavgift på "friköpt variant"

Sålde en produkt dels med högre inköpskostnad, samt senare parallellt även en lägre prissatt variant som krävde månadsbetalningar. Köpte den dyrare, och efter något år så vill de ha månadsavgift på den också ???

kanske något att leka med, men inget att lita på...

23 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår att det känns fel att en tidigare friköpt produkt nu kräver abonnemang – men det är viktigt att känna till att den modell du köpte såldes av det tidigare bolaget, Ngenic AB, som gick i konkurs. Det nuvarande bolaget, Ngenic Energi AB tar tjänsten vidare för att fortsätta med driften utvecklingen för att fortsätta spara mycket energi till alla kunder.

För att fortsatt kunna erbjuda molntjänster, support och uppdateringar har vi behövt införa en månadskostnad. Du har alltså inte blivit “lurad” av oss, men vi förstår att förändringen är frustrerande. Vi gör vårt bästa för att erbjuda så mycket funktion som möjligt till rimlig kostnad – och tycker fortfarande att Tune är ett smart sätt att spara energi och pengar.

Uselt

Uselt, köpte deras produkt för 5000kr för att slippa abonnemangsavgifter, nu plötsligt vill de ha 79kr i månaden! Vad hittar de på härnäst? Håll er borta

16 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Vi förstår din frustration – men det är viktigt att vara korrekt med fakta. Du köpte din produkt från ett annat bolag (Ngenic AB) som senare gick i konkurs. Den nya månadsavgiften kommer från oss, ett nytt bolag (Ngenic Energi AB), som inte har något juridiskt ansvar för tidigare affärsupplägg.

Vi har valt att ta över och rädda tjänsten, men det kräver finansiering – därav abonnemanget. Det är alltså inte fråga om att "hitta på" något, utan om att skapa en hållbar framtid för tjänsten. Helt okej att välja bort – men anklaga inte fel part.

Skojare

Skojare, håll er långt borta!

17 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Det finns inte mycket sakligt att bemöta här. Vi förstår om du känner dig beskriven efter konkursen, men att hålla sig borta löser inte mycket. Snarare går man miste om bra elprisstyrning.

Sålt dyra produkter

Sålt dyra produkter, utan abbonemangskostnader, nu lägger de på det och tror de ska behålla kunderna som köpt en dyr produkt initialt. Er produkt är ej lönsam med dagens el-priser. Er månadskostnad blir mer än vad själva besparingen blir.

18 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Ja, vi förstår att det kan låta som ett riktigt dåligt drag – om man inte känner till hela sammanhanget. Produkterna såldes tidigare av Ngenic AB, ett bolag som gick i konkurs. Vi som nu driver tjänsten är ett nytt bolag som rabatterar abonnemangen för alla användare som redan har hårdvaran.

Det är inte girighet, det är ett försök att rädda något värdefullt – även om det kräver ett abonnemang för att vara hållbart. Du har såklart rätt att vara besviken, men vi hoppas att det är tydligt att bilden är mer nyanserad än så.

Köpte Ngenic tune med friköp och efter…

Köpte Ngenic tune med friköp och efter ett och ett halvår kräver nu företaget ett abonnemang för att behålla funktioner.
Företaget argumenterar om att det är en ny ägare till bolaget efter konkurs.

18 juni 2025

Svar från Ngenic AB

Det är helt klart en tråkig situation – men det handlar inte om ett “argument”, utan faktum: det bolag du köpte din Ngenic Tune av gick i konkurs. Vi är ett helt nytt bolag som tagit över driften och vi rabatterar abonnemangen för alla som redan har hårdvaran.

Vi har valt att hålla tjänsten vid liv, men det kräver ett abonnemang för att vara möjligt. Vi förstår att det inte är vad du hoppades på – men det är inte ett påhitt, det är verkligheten vi står i.

Vi är helt övertygade om att månadsavgiften är betydligt lägre än den besparing och nytta systemet ger!